Interesting Mistakes

BOOST Producties

BOOST PRODUCTIES kreeg een schitterende recensie in de Theaterkrant: "Bewegingskunstenaars overwinnen zwaartekracht op prachtige locatie"

Enkele passages uit de recensie:

Decorontwerper Jelle Engel maakt fascinerende toneelbeelden, waarin de kostuums van zijn hand en van Susann Rittermann kleurrijke accenten vormen. De muziekcomposities van Bauke Moerman zorgen voor een ideale soundtrack, veelal met langgerekte, spannende melodielijnen.

Neem de eerste zaal met een weids vloeroppervlak. Als een eiland – of is het een zeilschip? – staat er een grondvorm van bamboe met daarin gestoken metershoge stokken, of masten. Twee bewegingskunstenaars gebruiken de stokken om een verticaal ballet te scheppen. Ze klimmen de hoogte in, laten zich vallen of glijden omlaag, zwiepen heen en weer tussen de buigzame stokken. Hier bestaat zwaartekracht niet meer, zo lijkt het, wel lenigheid en pure schoonheid van bewegingskunst.

De performance nodigt uit tot associëren: je kunt je voorstellen dat het tweetal over een oceaan zeilt en vanuit de hoogte naar de horizon kijkt. Of dat ze zijn opgesloten op een eiland van bamboebos, waarvan ze de buigzaamheid en kracht van het bamboe ontdekken. In diezelfde ruimte liggen twee reusachtige kussens waaruit weer twee andere dansers tevoorschijn komen. Zoals het eerste tweetal de verticale ruimte ontdekt met solokracht, zo verkent dit tweetal de beide kussens als schuilplek. Het contrast tussen beide circusacts is mooi gevonden: scherpte tegenover ronding, hoogte tegenover diepte.

______________________________________________________________________________________________________________________

Met meterslange bamboes bouwen twee mensen een verticale droomwereld. Een uitdagend spel ontstaat waarin grenzen worden opgezocht. Het is zoeken naar houvast als de twee, vanuit een grote berg palen nieuwe constructies beklimmen. Ze willen de hoogte in en dromen ervan te vliegen. In hun enthousiasme, met hun hoofd in de wolken vergeten zij dat vliegen ook vallen kan betekenen. Maar in onvoorziene creaties schuilen spannende, nieuwe mogelijkheden..

Boost Producties staat bekend om haar prachtig beeldend circustheater en ‘Interesting Mistakes’ is daar geen uitzondering op. Deze voorstelling is wederom een lust voor het oog én het brein.” Festival Circolo

Circusartiesten in ontmoeting met nieuwe vakgebieden als het Chinese Bamboo Scaffolding, met elkaar en met een weerbarstig object. Op het speelvlak een raster van bamboe en losse bamboe-palen. De palen, van verschillende lengtes tot wel zes meter lang, worden door de spelers rechtop in het raster gestoken. Met een speciale knooptechniek maken zij horizontale verbinden. Dat wordt het speelvlak voor I.M.

I.M. gaat over de groei van individualiteit naar collectiviteit, vertrouwen in elkaar en de veranderlijke omgeving, samenwerking, egoïsme, vooroordelen, uitsluiting, zelfreflectie, communicatie. 

'Interesting Mistakes' is een acrobatische (locatie)voorstelling, de eerste in een reeks van drie dat BOOST de komende jaren presenteert over het thema 'uitsluiting en individualiteit versus collectiviteit' dat ze traditiegetrouw helder en prikkelend zullen uitwerken.

Foto van Roos de Bolster.
 

De eerste reacties na de Nederlandse en Vlaamse première (oktober 2021):

"De 6 meter lange bamboepalen zijn voor de een spannend, krachtig en mysterieus, voor de ander iets fragiel. In ieder geval zet het ieders fantasie aan..."  (publieksreactie)

IM is niet alleen mooi, het heeft ook 'iets' bevrijdends omdat het speels is... met een indrukwekkende controle, coördinatie en balans" (festivalorganisator)

"Poëtisch en bij momenten zelfs ontroerend"  (programmatoren culturele centra)

 

Over het gezelschap:

BOOST is opgericht door theatermaakster Lennie Visser en maakt eigenzinnig circustheater in samenwerking met andere (kunst)disciplines en geldt als één van de pioniers van het modern circustheater.

De voorstellingen zijn altijd sterk beeldend, acrobatisch en adembenemend. Haar innovatieve circus is zowel vernieuwend als uniek en toegankelijk voor iedereen (+/-van 8 à 10 tot 100 jaar). Vorig seizoen was met veel succes de fascinerende voorstelling ‘Pie in the Sky’ te zien in theaters door heel Nederland en in België. Daarvoor maakten ze ook al grote indruk met 'Man met hoed' (in een regie van Jakop Ahlbom), 'Vita' en 'Pie in the sky'. Met 'Webbing Dress' creeërde men een performance die reist/speelt in buurten en op locaties met bewoners die online minder of niet actief zijn.

BOOST kreeg een meerjarige subsidie over de periode 2021-2024 en werd door de commissie geprezen omwille van: “hoge mate van vakmanschap (ook in het toneelbeeld), zeggingskracht, een gelaagde dramaturgische lijn, sterke lijn in artistieke ontwikkeling, onderscheidende artistieke signatuur en oorspronkelijkheid in hoe de ingenieuze decors, speelse bewegingstaal en muzikale elementen met elkaar worden verbonden waardoor een totaalervaring ontstaat”.

 

Persreacties op hun vorige producties:

-“Ademloos genieten” (Provinciaal Zeeuwse Courant over ‘Vita’)

-“Knap staaltje acrobatiek” (Haarlems Dagblad over ‘Vita’) 

-“Prachtig, humorvol, artistiek en technisch hoogstaand theater. Werkelijk een pareltje.” (moose.nl over ‘Man met hoed’)

-“De spelers dwingen stilte en respect af.” (HP over ‘Man met hoed’)

-"Virtuoze en fascinerende voorstelling dankzij een esthetisch toneelbeeld, een sterke soundscape en de inzet van acrobatie om een beeld te schetsen van verhoudingen tussen mensen" (Theaterkrant over 'Pie in the sky')

 

Reacties Vlaamse programmatoren:

“Straffe gasten”, “Verrassend”, “Fantastisch”, “Unieke beeldtaal”

 

SPEELPERIODE: tot en met zomer 2023 (ook voor (openlucht)festivals)

SPEELDUUR: 55 minuten

MET: Carina Klingsell, Richandell Martis

CONCEPT en REGIE: Lennie Visser

REGIEADVIES: Vincent van de Elshout

MUZIEKCOMPOSITIE: Jonathan Bonny

TONEELBEELD: Jelle Engel

DRAMATURGIE: Corien Baart

SPEELVLAK: 9m breed op 8m diep en 6m hoog

FESTIVALVERSIE: 2x 35 minuten (met min. een uur tussen einde 1ste en aanvang 2de voorstelling)

TOEGELATEN TOESCHOUWERS: 300 (lagere school), 250 (middelbare school) en 400 (avond en familie)

EXTRA: inleiding en nagesprek mogelijk