Jood...en fier

THEATER TAPTOE ('s Erfgoed)

"Niemand verdient het recht om vluchteling te zijn" (Jacques Bloch)

Bewerking van het boek van historica Tina De Gendt en journalist Karel van Keymeulen die exclusief toegang kregen tot het familiearchief. Een waargebeurd verhaal over (Joodse) vluchtelingen, over gemiste kansen, verraad en de zoektocht naar rechtvaardigheid en een nieuw land. Met popen en live-muziek.

-1940: miljoenen mensen slaan op de vlucht voor het oorlogsgeweld

-Anno 2019 neemt racisme en antisemitisme overal ter wereld toe

We gaan er niet op vooruit, we gaan erop achteruit

De titel refereert naar een incident in 1984 toen onbekenden de graffiti ‘Jood’ aanbrachten op het raam van de bekende Joodse bakkerij Bloch in Gent. Het stuk duikt niet in de anecdotiek maar focust op het diepmenselijk en bijwijlen spannend verhaal van de jonge Jacques die op 12-jarige leeftijd moet vluchten (en via Frankrijk en Portugal in Amerika terechtkomt) en geen tijd heeft om te puberen. Op 15 mei 1940 breekt de familie Bloch in tweeën: vader en moeder vluchten met hun kinderen Jacques en Nicole; grootmoeder Sophie en tante Margot besluiten in Gent te blijven… Hun meeslepend en ontroerend verhaal werd niet eerder verteld.

Een diepmenselijk (vluchtelingen)verhaal met een universeel karakter dat ook vandaag de dag niet uit de actualiteit is weg te slaan. Wat zij hebben meegemaakt, bestaat nog altijd, elke dag opnieuw.

De internationaal gereputeerde Jonas De Rave speelt live muziek (op accordeon, hakkebord en toetsen) en creeërt een aantal nieuwe composities alsook hedendaagse interpretaties van oude Klezmermuziek.

 

SPEELPERIODE: vanaf september 2020

SPEELDUUR: 70 à 75 minuten (opbouw: 2 à 3u)

MAXIMUM TOESCHOUWERS: 250

BEWERKING: Luk De Bruyker

SPEL: Luk De Bruyker, Alain Ongenaet en Jonas De Rave (live muziek)

REGIE en DRAMATURGIE: Vincent Van den Elshout