Meneertje Rood Geel Blauw (3-6 jaar)

FIGURENTHEATER ENNA-DIEN

Figurentheatermaker Enna-Dien Blink laat zich inspireren door het leven en het werk van Piet Mondriaan, wiens werk volgens pedagogen uitermate geschikt "materiaal" is voor kleuters, zowel qua primaire kleuren als qua vormen en afmetingen.

Kijk hier naar een impressie: https://www.youtube.com/watch?v=3wjxDV58D84 

Mondriaan geldt als een van de modernste kunstenaars van de 20ste eeuw. Hij begon als landschapsschilder, maar schilderde evenzeer kubistisch en abstract. Hij werd wereldbekend met het vrolijke karakter van zijn iconische kleurencombinaties en lijnenspel.

In ‘Meneertje Rood Geel Blauw’ gaat het om kleur en de zoektocht ernaar. Meneertje Rood Geel Blauw wil Meneertje Wit overtuigen dat kleur belangrijk is. Maar Meneertje Wit wil alleen maar wit. Stukje bij beetje sluipt er toch kleur in hun spel en ook muzikaal klinkt het erg kleurrijk want de swingende jazzmuziek uit het Amerika van de jaren '30 is de muziek die Mondriaan (een gepassioneerde danser en jazzliefhebber) inspireerde en zijn werk een bijzondere drive gaf. 

Over het belang van kinder-kunstvoorstellingen:

Ouders staan vaak versteld van wat een kind allemaal oppikt. Sommigen gaan opvallend veel babbelen bij het zien van kleuren en vormen. Ze leren kijken naar details, verwondering hebben en zien het mooie in voor ons soms gewone dingen. Al van jongsaf aan Mondriaan en co bestuderen zou de hersenontwikkeling ten goede komen, tonen verschillende internationale studies aan. Neuropsychologen stellen inderdaad dat de hersengebieden die een rol spelen bij opwinding actief worden als je naar kunst kijkt en dat de fantasie geprikkeld wordt. Jong geleerd is oud gedaan. Maak er een gewoonte van !

SPEELPERIODE: gehele seizoen
SPEELDUUR
: 45 minuten (opbouwtijd: 2,5 uur)
DOELGROEP: 3 tot 6 jaar en familie
MAXIMUM TOESCHOUWERS: 150
SPEELVLAK: min. 7m op 6m en 3m50 hoog
CONCEPT: Enna-Dien Blink
SPEL: Charlotte de Lange
LIEDJESTEKSTEN: Sanne Schaap (van de elfkoppige cabaretformatie Delfts Blok)
MUZIEK: Harrie Herfst
 

Speellijst

Datum
Voorstelling
Locatie
Zaal