Het mysterie onthuld (10-12 jaar)

THEATER TAPTOE ('s Erfgoed)

De Vlaamse meester Jan van Eyck (én uitvinder van de olieverftechniek) wordt wereldwijd beschouwd als één van de grootste kunstenaars aller tijden. 

Een productie met internationale allure. Het Vlaamse figurentheater Taptoe werkt samen met Fabrizio Montecchi (internationaal erkende schimmentheaterspecialist) en Agnese Meroni (regisseur van het wereldvermaarde Italiaanse gezelschap Gioco Vita) om deze schilder, zijn werken en de tijdsgeest op een creatieve en hedendaagse manier vorm te geven.

 

Het Bourgondisch tijdperk behoort tot de meest boeiende bladzijden van onze geschiedenis zowel op politiek als artistiek vlak. Geen wonder dat ook kunstenaars als de gebroeders Van Eyck uitgroeiden tot wereldberoemde "Vlaamse Meesters". In deze productie zoomt het internationaal gerenomeerde figurentheatergezelschap Taptoe in op deze periode.

Luc Tuymans: “De gebroeders van Eyck hebben het schilderen met olieverf niet alleen uitgevonden, maar ook tot perfectie gebracht!” 

Acteurs Ann De Prest (sopraan/verteller) en Luk De Bruyker spelen de verschillende rollen (de gebroeders Van Eyck, opdrachtgever Joos Vijd, Elisabeth Borluut en Filips de Goede). 

De productie wordt gemaakt voor het grote publiek maar zal, gezien de vorm, erg geschikt zijn voor kinderen van het 4de, 5de en 6de leerjaar lager. Taal en visualiteit zullen op hen afgesteld worden. 

De hele (figuren)theatermachinerie wordt bovengehaald opdat het publiek op een creatieve, hedendaagse manier het schilderij, zijn schilder, de hele achtergrond en de tijdsgeest leert kennen.  

CONCEPT:

Op de scène staat een schaalmodel van de triptiek van 'Het Lam Gods'. Gesloten zien we copies van de buitenpanelen. Eénmaal geopend zijn de kaders echter zonder beeld. Er is voorlopig een wit doek. Het witte doek wordt ingekleurd en biedt de mogelijkheid tot projectie en verschillende vormen van schimmenspel. Voor de triptiek staat een soortement altaar, het speelvlak voor de poppen en figuren, ontworpen door Michaela Bartonova en in Tsjechië uitgevoerd. 

VIDEO-REPORTAGE: https://www.youtube.com/watch?v=8S5In8fIfcU

SPEELPERIODE: gehele seizoen
SPEELDUUR: 60 minuten (opbouwtijd: 4 uur)
DOELGROEP: 4de, 5de en 6de leerjaar lager en familie
MAXIMUM TOESCHOUWERS: 200
MET: Ann De Prest, Luk De Bruyker en Alain Ongenaet
REGIE: Agnese Meroni (v/h Italiaanse Theater Gioco Vita)
SOUNDSCAPE: Bart Beys

SPEELVLAK: 7m breed op 8m50 diep op 3m60 hoogte. De voorstelling moet in iedere donkere ruimte kunnen spelen, dus ook mogelijk buiten een theaterinfrastructuur