Van Eyck was here

THEATER TAPTOE ('s Erfgoed)

De Vlaamse meester Jan van Eyck (én uitvinder van de olieverftechniek) wordt wereldwijd beschouwd als één van de grootste kunstenaars aller tijden. 

Het Vlaamse figurentheater Taptoe werkt samen met Fabrizio Montecchi (internationaal erkende schimmentheaterspecialist) en Agnese Meroni (regisseur van het vermaarde Italiaanse gezelschap Gioco Vita) om deze schilder, zijn werken en de tijdsgeest op een creatieve en hedendaagse manier vorm te geven

 

In het kader van het van Eyckjaar 2020 kreeg Taptoe de opdracht van de stad Gent om een spektakel te monteren. De voorstelling wil een antwoord formuleren op de vele vragen rond de ontstaansgeschiedenis van het Lam Gods. De focus ligt niet op wat er allemaal met het retabel gebeurde na de creatie, maar op de creatie zelf. Wie schilderde, wie was de opdrachtgever, waarom, hoe kwam de triptiek in de Sint-Janskerk terecht, welke techniek ontwikkelde Jan Van Eyck om het te schilderen, waar haalde hij zijn inspiratie, wie en wat staat afgebeeld… 

Luc Tuymans: “De gebroeders van Eyck hebben het schilderen met olieverf niet alleen uitgevonden, maar ook tot perfectie gebracht!” 

Acteur Luk De Bruyker speelt de rol van ‘kroniekschrijver’ ten tijde van Van Eyck. Hij interviewt aanvankelijk de schilder en zo komt hij tot leven en ook het hele schilderij. Finaal wordt een driedimensioneel ‘Lam’ op het altaar gezet en is ‘Het Lam Gods’ in al zijn glorie te aanschouwen. 

De productie wordt gemaakt voor het grote publiek maar zal, gezien de vorm, erg geschikt zijn voor kinderen van de 2de en 3de graad lager. Taal en visualiteit zullen op hen afgesteld worden. 

De hele (figuren)theatermachinerie wordt bovengehaald opdat het publiek op een creatieve, hedendaagse manier het schilderij, zijn schilder, de hele achtergrond en de tijdsgeest leert kennen.   

SPEELPERIODE: vanaf eind september 2020 tem eind 2021
SPEELDUUR: 60 minuten (opbouwtijd: 2 à 3 uur)
DOELGROEP: 8-12 jaar en familie
MAXIMUM TOESCHOUWERS: 200
MET: Luk De Bruyker en Alain Ongenaet
REGIE: Agnese Meroni (v/h Italiaanse Theater Gioco Vita)

SPEELVLAK: 6m op 6m op 3m20 hoogte. De voorstelling moet in iedere donkere ruimte kunnen spelen, dus ook buiten een theater