Derek & Meersschaert VERSUS Michaël Borremans & Léon Spilliaert

Derek

Spilliaert klaar voor internationale doorbraak (VRT-Nieuws 19.02.2020):

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/17/schilder-leon-spilliaert-trekt-de-wijde-wereld-in-expo-te-zien/?fbclid=IwAR2gaf2tRjKk2cgroq2l8MbxD5YeYeN-1OlkSii8n5R9XkmLwX8pHbU8Z5k
 

Na de confrontatie met de poëzie van Jotie T’Hooft & Arthur Rimbaud (door De Morgen als ‘Supertip’ besproken) verklankt Derek nu enkele meesterwerken van Michaël Borremans en Léon Spilliaert en worden deze 2 wereldbekende Vlaamse kunstenaars op een schitterende en boeiende manier naast en tegenover elkaar geplaatst. Hij doet dat samen met multi-instrumentalist Yves Meersschaert. De verklankte werken worden tijdens het optredens geprojecteerd op scherm.

Derek & Meersschaert laten de poëzie van een schilderij samenvloeien met de poëzie van het woord en die van de muziek en voegen zo een dubbele dimensie toe aan een bestaand werk, brengen zo beweging in een stilstaand beeld.

Borremans (°1963) en Spilliaert (1881-1945) zijn twee kikkers uit dezelfde poel. Het zijn beide symbolisten. Oostendenaar Spilliaert al van toen die kunststroming ontstond op het einde van de 19de eeuw en Borremans creëerde zijn eigen symbolistische beeldtaal, een symbolisme van de 21ste eeuw. Beide scheppen in elke blik, elke houding, elk tafereel, een vervreemding, een bevreemding, een excentriciteit, een ode aan de (soms architecturale) verbeelding. Telkens weer tonen ze de kwetsbaarheid van de mens, of die nu materieel en tastbaar is of ongrijpbaar en spiritueel.

Bij het maken van de nummers nam Derek plaats voor het opgestelde schilderij en liet hij zijn inspiratie en poëtisch aanvoelen de vrije loop. Het enige vertrekpunt was het schilderij zelf en wat daaruit opborrelde werd de aanzet voor een vertolking in klank en woord. 

Michaël Borremans gaf toestemming en carte blanche om eender welk van zijn werken te integreren in deze voorstelling. Derek koos voor de werken 'The House of Opportunity', 'The Pupils', 'The Swimming Pool', 'De Maagd van Gent' en 'Girl with Duck'.

Van Spilliaert selecteerde hij 'Autoportrait dans le miroir', 'Jeune homme avec écharpe rouge', 'Le Corbillard', 'Belgique II' en 'De Hofstraat'.

Komt dat zien, komt dat horen, komt dat voelen. 

SPEELPERIODE 1: november 2020
SPEELPERIODE 2: vanaf februari 2021

SPEELDUUR: 60 à 70 minuten
SPEL: Derek en Yves Meersschaert

Speellijst

Datum
Voorstelling
Locatie
Zaal