Derek VERSUS Jotie T'Hooft & Arthur Rimbaud

Derek

Uitzonderlijk project van zanger-gitarist Derek
VERSUS het stormachtige werk van twee nog steeds tot de verbeelding sprekende poètes-maudits!

 

Zanger-gitarist Derek heeft van gedichten van Jotie T'Hooft en Arthur Rimbaud pakkende liedjes gemaakt.

Op 6 oktober 2017 was het 40 jaar geleden dat dichter JOTIE T’HOOFT op 21-jarige leeftijd overleed. Een eeuw eerder zette ARTHUR RIMBAUD op 20 jarige leeftijd vrijwillig een punt achter zijn oeuvre. Beiden lieten een imposant oeuvre na.

De term 'poètes maudits' dateert uit 1884, het was de titel van een bloemlezing die Paul Verlaine, collega en intieme vriend van Rimbaud, uitgaf met gedichten van o.a. Baudelaire, Mallarmé en Rimbaud zelf. Zij behoorden tot de symbolisten. In Vlaanderen is T'Hooft zowat de enige poète maudit, al staat Jotie vooral bekend als een neo-romanticus. 

De muzikale aanpak is zeer authentiek met een enkele speelse verwijzing naar o.a. The Doors en The Velvet Underground, favorieten van T’Hooft. Ook het lied 'Le temps des cérises' dat als strijdlied fungeerde ten tijde van de Franse commune in 1871 wordt als compositie gebruikt voor een Rimbaudgedicht, omwille van diens sympathie voor de Communards. De kans dat Patti Smith en Bob Dylan het repertoire binnensluipen is niet onbestaande want via hen kwam Derek in contact met de poëzie van Rimbaud. 

De poëzie van deze twee jonge dichters waar precies een eeuw tussenzit, vertoont gedeelde hallucinaties, dromen, visioenen en “taalrijke” beelden over machteloosheid, decadentie, onheil, liefde en ontucht, onvervulde verlangens, vluchten uit de werkelijkheid, ... 

Derek schrijft en zingt in het Nederlands, het Frans en het Engels. Hij heeft eerder al poëzie en proza van Charles Bukowski, Allen Ginsberg en Louis-Paul Boon in eigen composities gegoten. 

SPEELDUUR: 60 à 70 minuten
SPEELPERIODE: gehele seizoen
MET: Derek en Yves Meersschaert