Derek & Renaud VERSUS Jotie T'Hooft & Arthur Rimbaud

Derek & Renaud

Uitzonderlijk project van twee topmuzikanten
VERSUS het stormachtige werk van twee nog steeds tot de verbeelding sprekende poètes-maudits!

 

Op 6 oktober 2017 is het 40 jaar geleden dat dichter JOTIE T’HOOFT overleed op 21-jarige leeftijd. Een eeuw eerder zette ARTHUR RIMBAUD op 20 jarige leeftijd vrijwillig een punt achter zijn oeuvre. Beiden lieten een imposant oeuvre na.

De term 'poètes maudits' dateert uit 1884, het was de titel van een bloemlezing die Paul Verlaine, collega en intieme vriend van Rimbaud, uitgaf met gedichten van o.a. Baudelaire, Mallarmé en Rimbaud zelf. Zij behoorden tot de symbolisten. In Vlaanderen is T'Hooft zowat de enige poète maudit, al staat Jotie vooral bekend als een neo-romanticus. 

Zanger/gitarist Derek zette de poëzie op muziek. Rimbaud wordt deels in eigen vertalingen in het Nederlands gebracht en omgekeerd wordt T’Hooft soms ook in het Frans gebracht. Dat Derek uit een Vlaams nest komt en Renaud uit een Franstalig, maakt het extra boeiend en perfect passend binnen het concept van dit project. 

De muzikale aanpak is zeer authentiek met een enkele speelse verwijzing naar o.a. The Doors en The Velvet Underground, favorieten van T’Hooft. Ook het lied 'Le temps des cérises' dat als strijdlied fungeerde ten tijde van de Franse commune in 1871 wordt als compositie gebruikt voor een Rimbaudgedicht, omwille van diens sympathie voor de Communards. De kans dat Patti Smith en Bob Dylan het repertoire binnensluipen is niet onbestaande want via hen kwam Derek in contact met de poëzie van Rimbaud. 

De poëzie van deze twee jonge dichters vertoont gedeelde hallucinaties, dromen, visioenen en “taalrijke” beelden over machteloosheid, decadentie, onheil, liefde en ontucht, vluchten uit de werkelijkheid, onvervulde verlangens en zeker ook de dood. 

Derek heeft eerder al poëzie en proza van Charles Bukowski, Allen Ginsberg en Louis-Paul Boon in eigen composities gegoten. 

SPEELDUUR: 60 à 70 minuten
SPEELPERIODE: gehele seizoen