Op vlinderjacht

HANS MORTELMANS

In het najaar van 1989 leerde Hans Mortelmans op hetzelfde moment zijn toekomstige vrouw kennen en ook de chansons van Georges Brassens. Hij was op slag verliefd. Een paar jaar later kocht hij op de rommelmarkt een oude Franse Larousse en begint hij met de vertaling van Brassens' liedjesteksten.

Hij kreeg plezier in zijn spel met taal, cultuur en geschiedenis en bedacht  allerlei variaties op zijn bonte verhalen. Het chanson van Georges Brassens is er voor jong en oud: het is speels en serieus tegelijk, eerder ongemanierd dan braaf, meer tegendraads dan meegaand. Hans laat u in zijn programma kennismaken met de vele lagen in de teksten van Brassens.

Brassens zelf blijft natuurlijk meesterlijk ontsnappen aan wat voor interpretatie ook: een rebel zonder schandalen, een monogame libertijn, een revolutionair die revoluties haat (te veel volk!), een atheïst die niet kan zwijgen over god, een eenzaat met veel vrienden...

De muziek van Brassens is minstens zo mooi, gelaagd en muzikaal als zijn teksten. 'Kampvuurdeunen' volgens sommigen, 'jazz' roepen anderen. Misschien hebben ze het allemaal mis: Brassens heeft zijn eigen muzikale universum geschapen.

Hans Mortelmans speelt in trio met Lodewijk Dedain (gitaar) en Pieter Mortier (contrabas) op (intieme) podia en in huiskamers voor een luisterbereid publiek.

De CD 'Op vlinderjacht' is te koop na elk optreden.

 

Nationale premièredata waren:

Vrijdag 22 oktober 2021 in De Centrale te Gent (dag op dag op de 100ste geboortedag van Brassens)

Vrijdag 29 oktober 2021 in CC Brasschaat (dag op dag 40 jaar na zijn overlijden)

'Op vlinderjacht' speelde ondertussen een 30-tal keren ! Brassens leeft !


SPEELPERIODE: gehele seizoen