The Rolls plays Bukowski

THE ROLLS

Rock à la J.J. Cale met Bukowski als rode draad 

The Rolls is een nieuwe band ontstaan rond zanger-gitarist Derek die met quotes, gedichten en teksten van de dit jaar 25 jaar geleden overleden Amerikaanse schrijver Charles Bukowski (1920-1994) 18 liedjes componeerde met in zijn achterhoofd de blues van JJ Cale als belangrijkste muzikale inspiratiebron.

Bruno Deneckere is de gedroomde gitarist voor deze band, die hier de akoestische gitaar inruilt voor een electrische Telecaster, waarop hij zijn talent als gitarist nog meer laat openbloeien. Derek en Bruno kennen mekaar al 30 jaar van o.a. Dylantributes en het Gentse muzikantencollectief Het Gespuis. Ze speelden al vaker op mekaars platen en deelden in vele bezettingen het podium, ook als duo.

Bassist Mario Vermandel en drummer Tony Gyselinck spelen al sedert de jaren ‘80 samen en begeleiden toppers als Rony Verbiest, Jan De Wilde, Roland Van Campenhout en Steven Debruyn….

HET NIEUWSBLADThe Rolls brengen Bukowski met de hulp van JJ Cale weer tot leven. Het toegestroomde publiek genoot duidelijk met volle teugen van de muziek. Heel toegankelijk, het was lastig om stil te blijven staan. 

 

LUISTER HIER naar hun nummer 'Today is blue': https://www.youtube.com/watch?v=JlgL8m3IBqw&feature=youtu.be 

 

Op 9 maart 1994 overleed de schrijver Charles Bukowski.

Op diezelfde dag was Derek met zijn toekomstige vrouw in New York om zijn trouwringen te kopen én werd in België zijn cd ‘OK Charles’ gereleased’ waarvan de titel verwees naar de schrijver. Twee keer vreugde, één keer verdriet, geen onbewogen dag.

Derek was al fan en dat werd alleen maar heviger. De daaropvolgende jaren las hij alle werk van Bukowski en goot hij zijn poëzie in eigen composities.

Precies 25 jaar later brengt Derek met The Rolls een liedjesprogramma met nummers die hij schreef over en voor Bukowski. Af en toe gebruik makend van fragmenten uit zijn gedichten. Maar evenzeer zal hij muzikaal refereren naar het werk van JJ Cale. Het zijn voor Derek twee vergelijkbare karakters die heel puur en wars van alle trends brachten waar ze voor stonden. Derek: "JJ Cale was ook een soort randfiguur in de muziekwereld, alleen de muziek telde en al de rest kon hem gestolen worden. Een pure muzikant. Het is niet onze bedoeling om JJ Cale te copiëren. We willen hem gewoon als zielsverwant toelaten in onze muziek."

Woord en muziek ontmoeten elkaar, een rode draad in het leven van Derek die eerder al poëzie en proza van Louis-Paul Boon, Allen Ginsberg, Jotie T’Hooft en Arthur Rimbaud voor muziek bewerkte.  
 

SPEELPERIODE: gehele seizoen
SPEELDUUR
: 70 minuten
MET: Derek, Bruno Deneckere (gitaar), Mario Vermandel (bas) en Tony Gyselinck (drums)