Diederike's e.a. thematische speeltuinen voor uw peuter/kleuterfestival

Diederike's e.a. thematische speeltuinen voor uw peuter/kleuterfestival

Voor uw peuter/kleuterfestival

 

Alle thematische speeltuinen hebben een duidelijk thema. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid van de jongste kinderen, er is namelijk veel te zien en veel te doen: knuffelen, lezen, sjouwen, klimmen, stapelen en dat alles samen met andere kinderen.

 

TOTAALCONCEPT: Door de thematische speeltuinen te combineren met een of meerdere peuter/kleutervoorstellingen uit ons aanbod, stelt u uw eigen peuterfestival samen! Maar ook los zijn ze geschikt als pop-up speeltuin.

 

THEMATA: Prentenboekenhoekjes, op de Noordpool en de Zuidpool, In het oerwoud, Dieren in de tuin,... en de interactieve speeltuinen 'Pieterpeuterpad', 'Hamertje tik' en 'Onder de tafel' van Diederike Smits

 

Alle speeltuinen zijn inclusief begeleiding.

 

Bijvoorbeeld de nieuwe speeltuin 'In het oerwoud' (beschikbaar van de zomer t/m december 2022). Wat is er leuker dan een theater binnen te stappen dat speciaal voor jou is veranderd in een tropische jungle? En je naast alle exotische bomen, planten en dieren die je tegenkomt ook nog kan genieten van muziek, zang en spel!

 

TIP 1 extra unieke omkaderingsactiviteit: Kijk op onze website zeker ook eens naar Het Kleurcollectief (in de rubriek 'Animatie en straattheater) dat twee prachtige doe-workshops aanbiedt: het alombekende en onvolprezen 'Het Kleurfeest' (2+) en het schitterende 'Een wereld van papier' (4+).

 

TIP 2 extra unieke omkaderingsactiviteit: Ook het immens populaire 'Fiets je eigen schilderij' (2+) past perfect binnen dit concept (zie ook in de rubriek 'Animatie en straattheater').

 

HET PIETERPEUTERPAD van Diederike Smits (2-6 jaar, vanaf 4u doorlopend)

Het pad bestaat uit verschillende elementen waarmee kinderen hun eigen weg kunnen leggen en lopen. De materialen waarmee het pad bekleed is zijn aaibaar en kleurrijk. Stimulerend voor de zintuigen. Soms zet het kinderen op een ander spoor: Hoe komt het dat de ene steen hard is en de andere aanvoelt als een zacht kussentje? Kinderen worden uitgedaagd om te klauteren ; te bukken om door een tunnel te kruipen of een berg op te klimmen. Het Pieterpeuterpad heeft geen begin en einde. Het gaat maar door en je passeert heel veel landschappen. Soms is het glad en koud, ’t lijkt wel sneeuw; voel maar met je tenen. Even later kom je bij de zee. ga je schelpjes zoeken? Wat kriebelt daar zo aan je voeten? Is dat gras. Dit pad is om te voelen en te kijken. Dus schoenen uit…

Opbouwtijd: 2u

Technische informatie:

Het PieterPeuterPad bestaat uit losse elementen. De basis afmeting daarvan is 40 bij 40 cm. Elk element is als puzzelstuk uitgesneden en past zo precies in het volgende deel. Het PieterPeuterPad kan in een grote of kleinere versie worden neergelegd afhankelijk van de ruimte. Doordat er bijvoorbeeld ook hoekelementen in zitten, kan de vorm ook worden aangepast. Alle elementen zijn bekleed met zoveel mogelijk verschillende materialen (af en toe is er wel herhaling). De zintuigen worden hierdoor optimaal geprikkeld; vooral hun voetjes want ze mogen er overheen lopen. Dus schoenen uit. Tussen de elementen staat af en toe iets waar ze over en onder kunnen kruipen of iets extra kunnen doen bijvoorbeeld een tafeltje met klei. Nodig is een grote ruimte, zo leeg mogelijk. Kan zowel binnen als buiten; het PieterPeuterPad is flexibel. 

 

 

HAMERTJE TIK van Diederike Smits (2-6 jaar, vanaf 4u doorlopend)

Je kent het spelletje Hamertje Tik wel nog van vroeger! Met een hamertje tik je ronde vormpjes door de gaatjes of sla je spijkers in kurk. Je hebt fysieke kracht nodig en ontdekt hoe iets in elkaar past. Een eerste ‘werkervaring’ dus.

Hamertje Tik wordt een pleintje waar jonge kinderen verschillende huisjes ontdekken. Via spannende straatjes beweeg je je van een gek huisje naar een klein schuurtje.

En daar kan van alles gebeuren. Je bouwt zelf een muurtje. Of tikt met 10 vingers een brief op een ouderwetse typemachine, stopt ‘m in een envelop en doe het op de post. Met zandlopers zie je hoe de tijd verstrijkt. Welke bonen kun je allemaal fijnmalen? Is er een sleutel kwijt; vind hem dan terug met een magneet.

Hamertje Tik is een installatie waar je speelt met tastbaar materiaal, ontdekt hoe de dingen echt in elkaar zitten en de mechaniek er van werkt.

Inspirerend voor zowel de allerkleinsten; (waar zit de opening van een doosje) tot iets oudere kinderen (hoe ver schijnen zaklampjes). En voor de ouders… die herkennen vast nog veel.

Opbouwtijd: 3u

 

 

ONDER DE TAFEL van Diederike Smits (2-6 jaar, vanaf 4u doorlopend)

‘Onder de tafel’ is een installatie van allerlei meubels. Nee, niet zomaar meubels, maar meubels die een ander leven hebben gekregen. Soms staan ze op hun kop of er ontbreken onderdelen aan. De laadjes zijn gevuld met lapjes, zonnebrillen, lepeltjes of rolletjes gekleurd plakband. Sommigen zijn wat ze zijn om anders te worden. En dat bepaal jij!

Immers: hier kun je zelf ontdekken, vormgeven, knutselen, spelen, ordenen, veranderen. ‘Onder de tafel’ is dan ook een kunstzinnige meubelbende waarin alles altijd anders kan zijn. Een leuke uitnodiging om je fantasie te volgen en te spelen. Onder (en boven, jawel) de tafel! Co-productie met Festival 2 Turven Hoog

Opbouwtijd: 2u

 

REFERENTIES: Krokusfestival Hasselt, Rode Hond Festival Leuven, SuperVlieg, Super Mouche Brussel, Zomerfestival Oostende en Bibliotheken te Mechelen, Brussel, Aalst, Antwerpen, Brugge en Cultuurcentum Temse. Daarnaast langere tijd op een lokatie en betrokken bij de buurtwerking : de Indische Buurt in Amsterdam en in C-Mine te Genk.

Neem contact met ons op en we helpen u graag verder.