Het geheim van meneer Hartjes (workshop)

SIMONE DE JONG

Het verhaal: Mara is vaak ziek. Ze moet dan alleen thuisblijven en uitrusten, terwijl haar vader gaat werken. Saai! Op een dag zit er zomaar een vreemde vrouw bij haar in huis. Deze vrouw heet Geertje en is van een geheim clubje. Dat clubje probeert voor zieke en eenzame mensen het leven een beetje aangenamer te maken. Zij doen dat onder het mom van een breiclub van oude dametjes maar eigenlijk zijn ze heel stoer. Ze kunnen sloten openmaken zoals een dief dat kan, krijgen geurtrainingen van geurprofessor Harry en moeten huizen kunnen ‘lezen’. Mara zou heel graag lid worden van de club maar dat kan zomaar niet…

De workshop vertrekt vanuit het boek en heet ‘Kijken als een detective’. Simone toont foto’s van huizen. De kinderen moeten raden wat voor soort iemand in dat huis woont. Hoe kun je in een huis zien wie er woont? En welke tekens en signalen zijn er te vinden? Ook leest Simone voor uit het boek en kun je haar vragen stellen.

Of u kan ook kiezen voor de theaterversie van de workshop. Daarin gaan kinderen bv. bejaarden spelen die niet kloppen, zoals de dames van de club, die doen alsof ze oud en dementerend zijn. Spelplezier, verbeelding en fysiek bewustzijn zijn belangrijke elementen. ‘Als jij erin gelooft, gelooft het publiek het ook’.

Simone de Jong deed talloze projecten met kinderen, zowel voor theaters als voor televisie (VPRO). Samen met kinderen schreef ze een mini-opera, nachtliedjes en een stuk op basis van gesprekken met kinderen over de volwassen wereld. Haar jeugdtheaterproducties ‘Eiland’, ‘Kluizelaar’, ‘WalvisJong’ en 'TimTim' kennen veel succes. Haar handelsmerk? Altijd eigenwijs, origineel, grappig en fantasierijk.

SPEELPERIODE: gehele seizoen

DOELGROEP: 9 tot 12 jaar

SPEELDUUR: 50’ (scholen), 60’ (festivals), 90’ (theaterversie)

MAX. TOESCHOUWERS: 25 (scholen), 30 (festivals)

AANTAL: maximum drie workshops per dag