A TRIBUTE TO THE SOUL OF THE 60's

A TRIBUTE TO THE SOUL OF THE 60's

"Weergaloze stemmen zorgen meermaals voor kippenvel"

"Een aaneenschakeling van iconische soulhits"
 

In de wervelende voorstelling wordt het publiek meegenomen naar de Verenigde Staten in de roerige jaren 60.

Marjon van Iwaarden en Spencer Croes brengen, samen met hun 6-koppige band de mooie ballads, de dansbare funkynummers en de grote soulklassiekers.

De mooie, grappige, ontroerende en soms ook schrijnende verhalen zijn de basis voor een muzikale rondreis langs de iconen van de soulmuziek.

 

Met nummers van Aretha Franklin, Ray Charles, Diane Ross, James Brown, Sam & Dave, Wilson Pickett, Marvin Gaye, Martha & The Vandella’s en nog veel meer.

Videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=92VeQ5pR394

 

Om de muziek uit die periode in de context te zien is het interessant om meer te weten over de achtergronden van de artiesten en de tijdsgeest.

Zo komt het pubiek er achter dat Led Zeppelin zonder Dusty Springfield waarschijnlijk nooit bekend geworden was.

En dat soul eigenlijk een afkorting is.

En dat de moord op Sam Cooke officieel wel opgelost is, maar dat er nog steeds vele raadsels hieromtrent zijn.

En dat men anders gaat luisteren naar 'Sittin' on the dock of the bay' als men weet dat Otis Redding voor dit nummer een compleet andere sound zocht, tegen de zin van zijn platenmaatschappij...

Maar het belangrijkste is en blijft natuurlijk de heerlijke soulmuziek!

 

HET 3-VRAGEN INTERVIEW MET MARJON EN SPENCER:
 

Waarom kozen jullie voor de soulmuziek van de jaren '60 ?

MARJON: Vele hits zijn toen geschreven. En omdat er zoveel over te vertellen valt over die tijd, de artiesten etc. Ik zing graag soul doordat ik kan spelen met timing, sound, improviseren, af en toe lekker los kan gaan in de adlibs. Heerlijk!!

SPENCER: Voor mij persoonlijk zijn er in die tijd hele bekende liedjes gemaakt, waar ik zelf door ben beïnvloed, en zelfs ook mee ben opgegroeid. Daarom is het geweldig om deze liedjes te kunnen zingen en te proberen om er op een zo goed mogelijke manier een mooie voorstelling van te maken. Ik ben het helemaal eens met Bruce Springsteen: soulmuziek is muziek die van binnenuit komt, het heeft altijd betekenis.

 

 

Welk lied of zanger/zangeres uit de jaren '60 heeft u het meest beïnvloed of bijgedragen aan uw zangcarrière ?

MARJON: Aretha Franklin. Helaas leeft ze niet meer. Haar krachtige stem, haar sound, en de manier hoe ze de nummers bracht, hebben mij enorm geïnspireerd. Dat zorgde ervoor dat ik mijn stem meer wilde ontwikkelen.

SPENCER: Lastige keuze. Vocalist zou voor mij waarschijnlijk Stevie Wonder zijn. Of de jonge Michael Jackson. Beide vocalisten hebben mij meteen gegrepen met hun manier van zingen. Stevie heeft natuurlijk een hele eigen manier van zingen met veel rifjes, die nooit te veel zijn, en Michael was gewoon een heel bijzonder persoon, vind ik.

 

 

U organiseert een etentje. Welke drie zangers (m/v), dood of levend nodigt u uit ?


MARJON: Aretha Franklin, Otis Redding en Stevie Wonder.

SPENCER: Opnieuw een lastige keuze, omdat ik met heel veel zangers/zangeressen nog een gesprek zou willen hebben, maar als het er maar echt 3 zouden mogen zijn, dan is het voor mij het volgende drietal: Michael Jackson, Stevie Wonder en Bruno Mars.

 

 

SPEELPERIODE: gehele seizoen

SPEELDUUR: 2x 60 minuten

MAX. TOESCHOUWERS: 500

ZANG: Marjon van Iwaarden (bekend van 2Unlimited, Flairck, Trijntje Oosterhuis,...) en Spencer Croes (bekend van Soul Society en als backing vocal bij o.a. Phil Collins, Trijntje Oosterhuis, Waylon, Birgit Lewis)

MUZIKANTEN: Bas Matthijsse (basgitaar, backing vocals), Gerard Oele (gitaar), Walter Calbo (piano, Hammond orgel, backing vocals), Edwin van Vlierden (drums), Ronald Baljeu (trompet), Gino Mehouden (tenorsax)

CO-PRODUCENTEN: VanIwaarden en Theatervogels